Kasvata tai ylläpidä kuntoasi erilaisilla pyöräilyharrastuksilla

Jos sinua kiinnostaa ottaa pyöräily vähän vakavammin, voit muuttaa tämän kulkemistavan varteenotettavaksi harrastuksesi. Lue artikkelista vinkit erilaisiin pyöräilyharrastuksiin ja mitä tulee ottaa huomioon ennen aloittamista.

Pyöräsuunnistus

Pyöräsuunnistus, tai pyöräilysuunnistus, kuten lajia myös kutsutaan, yhdistää suunnistuksen ja pyöräilyn parhaat puolet. Rasteille edetään pyöräillen karttaan merkityillä reiteillä. Rastit löytyvät sijoitettuina polkujen ja reittien varrelle. Poluilta on myös sallittua poiketa, ja tämä otetaan huomioon jo ratoja laadittaessa, jotta luontoa kulutettaisiin kilpailun tuoksinassa mahdollisimman vähän. Suunnistajilla on kypäräpakko, kartta pysyy – tai sen olisi tarkoitus pysyä – ohjaustankoon kiinnitetyssä karttatelineessä. Kilpailijoiden keskinopeudet voivat nousta noin 20 kilometriin tunnissa, huippunopeudet jopa lähemmäs 60 kilometriä tunnissa. Kilometrejä kertyy pyöräsuunnistuksessa useita kymmeniä kilometrejä. Kova vauhti ja rastien löytäminen vaativat nopeita päätöksiä ja hyvää ajotasoa, sillä pyöräsuunnistajan on arvioitava karttaan merkityistä reiteistä nopein huomioiden maasto ja sen korkeuserot, oma kunto ja suunnistuspyörän tehot.

Cyclocross

Pyöräsuunnistus on kehittävä ja kuntoa vaativa laji fitness-kuntoilijoillekin. Koska suunnistus ei kuitenkaan ole kaikille se otollisin urheilumuoto, kestävyys ja lihaskunto laitetaan koetukselle muidenkin pyörälajien parissa. Suomen Pyöräily ry kertoo internetsivuillaan kattavasti erilaisista pyöräilylajeista, joista yksi suosituimmista on cyclocross. Cyclocrossin ideana on ajaa niin monta kierrosta kuin mahdollista tietyssä ajassa. Ajoaikaa on varattu kilpailusta riippuen 30-60 minuuttia, ja ajokierroksen pituus vaihtelee 2,5 kilometristä 3,5 kilometriin. Kovimmat krossaajat ehtivät ajaa 6-8 kierrosta sen mukaan, kuinka pitkä ja minkä tyyppinen rata on. Laji on levinnyt Keski-Euroopasta ja sen suosio on edelleen kasvussa. Cyclocrossiin ja muihin vastaaviin harrastuksiin tarvitaan lajiin optimaalisesti sopiva menopeli, jollaisia löytyy esimerkiksi internetistä hyvin varustelluista polkupyörien verkkoliikkeistä.

Triathlon

Eräs tunnetuimmista kovan luokan urheilulajeista, joihin liittyy olennaisesti pyöräily, on triathlon. Laji kaipaa varmasti vain pintapuolista esittelyä. Triathlon koostuu kolmesta lajista järjestyksessä uinti, pyöräilystä ja juoksu. Urheilumuoto soveltuu myös peruskuntoilijalle, sillä se koostuu monipuolisesta liikunnasta, jonka treenaamiseen kukin voi panostaa omien kykyjensä ja peruskuntonsa pohjalta. Triathlonissa kisataan useilla matkoilla, jotka ovat sprintti, olympia- eli perusmatka, puolimatka eli 70.3 tai half-Ironman sekä täysmatka eli niin kutsuttu Ironman. Ylen verkkosivujen urheilutoimitus uutisoi, että ensimmäiset Suomessa järjestettävät kansainväliset Ironman-triathlonit pidetään Lahdessa kesällä 2018. Triathlon-suunnistus voisikin olla urheilun seuraava aluevaltaus!