Menestyneet urheiluseurat

Suomi on täynnä menestyneitä urheiluseuroja, mutta mikä on niiden menestyksen salaisuus? Olipa seuran tavoitteena sitten kasvattaa junioritason harrastelijoista huippu-urheilijoita tai auttaa jäseniä aloittamaan menestyksekäs kilpaileminen, on ensiarvoisen tärkeää, että taustalta löytyy ammattitaitoinen tiimi. Hyvä taustatiimi pystyy olemaan tukena seuran kasvateille. Menestyneissä urheiluseuroissa koko organisaatio toimii urheilijoiden hyväksi ja heitä tukien. Parhaassa tapauksessa menestynyt urheiluseura pystyy kasvattamaan raakileista huipputason urheilijoita. Lähes kaikki aktiivisimmin toimivat urheiluseurat ovat rekisteröityjä, mikä tarkoittaa sitä, että niillä on kirjoitetut säännöt ja ne on merkitty yhdistysrekisteriin. Urheiluseurojen toiminnan laajuus vaihtelee suuresti. Osa seuroista pyörittää melko suurtakin liikevaihtoa, kun taas toisten seurojen toiminta on hyvin pientä ja perustuu vapaaehtoistyöhön.

Vapaaehtoistyö tuo vahvuutta

Hyvän urheiluseuran taustajoukoissa häärii usein tiivis talkoolaisten tiimi. Yhteisöön kuuluvat niin urheilijat ja valmentajat kuin myös muut taustajoukot, jotka auttavat vapaaehtoisina seuran toiminnassa. Talkootoiminta tuo seuraan monipuolista osaamista, sillä siinä missä toinen vapaaehtoinen osallistuu enemmän huoltohommiin, toinen saattaa tuoda seuralle markkinointiosaamista ja auttaa enemmän mainonnassa ja sponsorihankinnassa. Kyse on siis saumattomasta yhteistyöstä, joka rakentuu toimivaksi kokonaisuudeksi palapelin tapaan. Koko tiimi tekee yhdessä työtä urheilijoiden menestyksen eteen. Vaikka vapaaehtoiset seuran jäsenet eivät pääsekään nauttimaan palkkaa, niin yhteinen tavoite ja urheilijoiden menestys ovat asioita, joista tiimissä mukana olevat pääsevät kuitenkin nauttimaan. Monille vapaaehtoisille urheiluseuratoiminta onkin iso osa elämää ja siihen käytettyjä tunteja ei lasketa.

Urheiluseuran markkinointiin kannattaa panostaa

Menestyksekkään urheiluseuran tulee osata markkinoida omaa toimintaansa, jotta se voi saada uusia jäseniä sekä sponsoreita. Koska urheiluseuratoiminta on kuitenkin usein amatöörimäistä, on myös markkinointiosaaminenkin yleensä vähäistä. Markkinointiin kannattaa kuitenkin panostaa ja seurojen on hyvä hankkia lisää tietoja aiheesta. Myös ulkomaisten artikkelien lukeminen aiheista ” Marketing their sports club ” tai ” how to get sponsors ”, saattaa olla hyödyllistä. Markkinoinnista vastaavat henkilöt voivat myös osallistua erilaisille urheiluseuran markkinointia käsitteleville kursseille. Markkinointia miettiessä kannattaa ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että perinteisten markkinointikanavien lisäksi kannattaa hyödyntää myös sosiaalista mediaa sekä seuralaisten omia verkostoja. Facebook, Twitter ja Instagram on hyvä ottaa mukaan urheiluseuran markkinointiin ja tunnetuksi tekemiseen.